Studiogesprek: NS stopt met treinreizen

Door bn326160 op donderdag 23 februari 2012 13:20 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 3.930

Ik had beloofd het niet bij 1 blogpost te laten.
Ik dacht wel eens een tekst welke ik voor school moest indienen als straf te posten. Deze omschrijft ook meteen mijn daden. :9
Misschien maak ik wel een verslag van m'n avondje stappen in Gent vanavond.

Plots op 23/2/2012 13:04 per sms: "Centraal ruikt naar kak"
- Hopelijk Noord niet
"Noord is saai"
- Ik ga naar het station met de bedoeling er zo snel mogelijk weer weg te graken

En toen herinnerde ik mij een column. Eventjes een zoektocht op tweakblogs.. hmm niets.
Maar een spotlight search leverde een document op met artikels van de Humo. Gedurende zomer 2010 werkte ik de de Delhaize en lag er een humo, ik had van enkele geniale artikels foto's gemaakt en OCR erover heen gesmeten, dit is een van de resultaten:
Laat het jullie smaken :Y)

Studiogesprek: NS stopt met treinreizen
De Nederlandse Spoorwegen stopt met het vervoeren van reizigers. Aan de telefoon president-directeur Egon Steenwijk van de NS... goedemorgen?
-Goedemiddag.
- Ja, u zit natuurlijk in Utrecht: u stopt met het reizigersvervoer?
- Klopt - we zijn er klaar mee.
- Wij snappen er niks van, het nieuws is hier ingeslagen als een bom.
- (verbaasd) Ja?
- Ja, legt u eens uit: wat is het verhaal?
- Ja?! Nee, maar zonder gekheid: we speelden natuurlijk al langer met de gedachte om maar voor eens en voor altijd een streep onder het hele gedoe te zetten. Maar uw verbazing verbaast mij dan weer: u moet dit met z'n alten toch al een tijdje hebben zien
aankomen. Ik zou zeggen dat we de afgelopen tien, vijftien jaar toch al aardig wat signalen hebben gegeven dat wij er geen zin meer in hebben.
- Geen zin?
- Ja, we vervoeren al zo'n zeventig jaar reizigers van station A naar B en dan zou je denken dat zo langzamerhand iedereen wel op de plaats van bestemming zou zijn. Maar het gaat maar door: voor ons voelt het de hele tijd als dweilen met de kraan open. En dat motiveert niet. Bovendien: we zetten mensen af op een station en dat en is nooit echt waar ze willen zijn.
- O nee?
- Nee - je zet mensen af op een station en en vervolgens pakken ze de fiets of de bus om daar zo snel mogelijk weer weg te komen, dus dat is lijkt mij toch ook een indicatie dat ik we ergens hebben gefaald.
Maar u heeft nooit gekeken of u het product wat kon verbeteren?
- Natuurlijk, we hebben met vertragingen en werkzaamheden aan het spoor getracht toch zoveel mogelijk mensen zolang mogelijk op die stations te houden, maar dan zijn er steeds toch weer bussen en ander vervoer dat wel werkt waarmee ze zich uit de voeten maken. Ze willen er gewoon echt niet zijn op die stations. En dat voelt echt als een klap in ons gezicht en ik denk dat de reizigers dat at die tijd onderschat hebben, hoe wij ons hebben gevoeld.
- Hoe moet dat nu verder met de reizigers?
- Wij trekken nu onze handen ervan af en zeggen: gaan jullie maar lekker verder op jullie tocht, maar wij gooien de tent dicht. Niemand liet ons ook weten waar ze dan uiteindelijk wel naartoe gingen. Na het uitstappen onze conducteurs een beetje in het ongewisse achterlaten... Ik kan u het verhaal vertellen dat ik laatst hoorde van een van onze conducteurs -
- Ja, daar hebben we nog wel tijd voor - als het maar een lang verhaal is.
- Ja, ik houd het lang: goed, die conducteur die had dus nu alweer een paar maanden geleden dus wat reizigers afgezet op station Overvecht in Utrecht en hij ziet ze gewoon linea recta het station uitwandelen. Goed, de man is ze achternagelopen, heeft ze gevraagd: 'Waar gaan jullie nou heen? Ik zet jullie af op dit station en tracht jullie lopen meteen weer weg.' Wat denkt u dat deze conducteur - een ervaren conducteur met een snor en een conducteurpet: weet alle tijden uit zijn hoofd, heeft Van Agt en Drees nog in de trein gehad - wat denkt u dat hij te horen krijgt?
- Nou?
- Dat gaatje niks aan.
- Hè, waarom niet?
- Dat gaatje niks aan!
- Nou ja, nou wil ik het weten ook.
- Nee wat ik zeg, dat gaatje niks aan!
- Nou, raar verhaal
- Maar begrijpt u? Dat is toch onbevredigend voor zo'n man en dus eigenlijk ook voor het hele bedrijf want dit is exemplarisch hoor, zo gaat het iedere dag. Alleen maar lopen zeiken over dat we ze niet op tijd afzetten op een station waar ze toch niet willen zijn. Ik zeg u:
they don't care.
- Goed dus u stopt ermee, wat gaat u hierna doen?
- We gaan eerst maar eens met z'n allen op vakantie - een beetje bijkomen en daarna gaan we ons bezinnen op wat we als bedrijf willen gaan doen. Ik denk zelf dat het iets wordt in de sfeer van lampen of wellicht wordt het een gereedschapswinkel. Gaan we nog over nadenken.
- Goed, bedankt voor uw toelichting.
- Nog een vraag aan u: hadden wij u niet een halfuurtje geleden afgezet op station Hilversum Noord?
- Ja, inderdaad.
- Ja, nee... ik neem even aan dat u daar inmiddels ook alweer weg bent?
- Ja, ik zit nu in de studio...
- Dat bevestigt wel een beetje dat onze keuze om te stoppen een juiste was.
Goedemorgen.